Begeleiding bij re-integratie en terugkeer naar werk

De juiste aanpak en maatwerk zorgen voor een succesvolle herstart

Loop je tegen deze uitdagingen aan en merk je dat het je herstel in de weg zit?
Je bent niet de enige. Veel mensen in de ziektewet worstelen met dezelfde gevoelens en onzekerheden.
Wat zou jou op dit moment het meest helpen?

Financiële onzekerheid

Door de ziektewet krijg je soms minder inkomen dan je gewend bent. Dit betekent dat je je afvraagt of je de huur kunt betalen, of je genoeg hebt voor je dagelijkse uitgaven en of je misschien moet bezuinigen op dingen die normaal belangrijk voor je zijn, zoals je abonnementen of sociale activiteiten.

Isolatie door het missen van sociale contacten

Je hebt geen dagelijkse gesprekken meer met collega’s en je mist het contact dat je normaal hebt. Het kan voelen alsof je in je eentje zit, terwijl anderen gewoon doorgaan met hun leven. Dit kan eenzaamheid veroorzaken en je het gevoel geven dat je er niet meer bij hoort.

Druk om snel terug te keren naar werk

Je hebt het gevoel dat je snel weer moet werken, zelfs als je fysiek of mentaal nog niet klaar bent. De druk van je werk, de verwachting van je leidinggevende of zelfs van jezelf maakt het moeilijk om rustig aan te doen en je herstel de tijd te geven die het nodig heeft.

Onbegrip over de ernst van je situatie

Omdat je klachten niet altijd zichtbaar zijn, begrijpen mensen om je heen soms niet waarom je niet werkt. Of ze zeggen dingen als: “Het is maar een dipje” of “Je ziet er goed uit”, terwijl jij je eigenlijk helemaal niet goed voelt. Dit gebrek aan begrip kan je frustreren en het gevoel geven dat je je niet serieus genomen wordt.

Beperkingen in je dagelijks leven

Dingen die normaal vanzelf gaan, zoals boodschappen doen of opruimen, kosten nu veel meer energie. Misschien lukt het niet om het huis opgeruimd te houden of kom je niet eens buiten. Je voelt je afhankelijk van anderen, wat frustratie of schaamte kan veroorzaken.

Administratieve rompslomp en extra tijdsinvestering

In plaats van je te concentreren op herstellen, ben je vaak bezig met het invullen van formulieren, het regelen van afspraken en het bellen met instanties. De papierwerk is tijdrovend en je hebt het gevoel dat je meer energie steekt in het bureaucratische gedoe dan in het verbeteren van je gezondheid.

Onzekerheid over wat je te wachten staat

Je hebt geen idee wat de regels en plichten zijn rondom ziekte, Wet Verbetering Poortwachter en re-integratie. Wat wordt er van jou verwacht? Hoe lang mag je ziek zijn? En wat als je niet op tijd kunt terugkeren naar je werk? Die onzekerheid maakt je stressvol en het lijkt alsof je in het ongewisse werkt.

Moeite met contact met arbodienst en leidinggevende

Je krijgt misschien niet de juiste steun van je leidinggevende of van de arbodienst. De communicatie verloopt niet altijd goed en je hebt het gevoel dat je niet gehoord wordt. Dit maakt het moeilijk om te weten wat er van je verwacht wordt en hoe je je herstelproces goed kunt voortzetten.

Stel je voor …

Je begint de dag met een goed gevoel, omdat je weet hoe je je energie verdeelt en werk en privé in balans houdt. Je hebt inzicht in je grenzen en werkt op een manier die bij jou past, zonder constant bang te zijn dat je overbelast raakt.

Op je werk voel je je gewaardeerd en serieus genomen. Je werkgever en collega’s begrijpen wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Er is ruimte om te wennen, zonder de angst dat je te veel moet bewijzen of terugvalt. Je voelt je zelfverzekerd en merkt dat je groeit, stap voor stap.

In plaats van onzekerheid overheerst nu het gevoel van controle. Je hebt vertrouwen in jezelf, in je herstel en in je toekomst. Dit is geen tijdelijke oplossing, maar een duurzame stap vooruit.

“Elke stap die je zet, hoe klein ook, brengt je dichter bij herstel, groei, voldoening en een leuke baan. Durf te lopen, ook als de weg nieuw is.”

Jij hebt de regie, zet vandaag de eerste stap

Zelf heb ik in de ziektewet gezeten na een burn-out. Ik weet hoe het voelt om vast te zitten, niet gehoord te worden en onzeker te zijn over de toekomst. Het kostte tijd en veel energie om mijn weg terug te vinden. Maar ik ben er sterker uitgekomen en dat kan jij ook.

Ik help je om weer grip te krijgen op je leven zodat jij je sterker, energieker en zekerder voelt. Of je nu worstelt met werkdruk, gezondheidsklachten of het gevoel dat je vastloopt, je hoeft het niet alleen te doen.

Als ik het kan, kan jij het ook. Zet vandaag de eerste stap en ontdek hoe het is om écht de regie te hebben. Regie hebben betekent dat je zelf kunt bepalen wanneer je grenzen bereikt zijn, dat je je werkdruk kunt doseren en dat je ruimte hebt om keuzes te maken die goed voor jou zijn. Het betekent dat jij weer bepaalt wat goed voelt, zonder je volledig afhankelijk te voelen van anderen.

“Herstel de balans en krijg de regie terug over je werk en leven.”

Meer grip op je situatie

Je weet wat je rechten en plichten zijn, hoe je met instanties omgaat en welke stappen je moet nemen. De onzekerheid verdwijnt, omdat je duidelijkheid hebt over je re-integratie en toekomst.

Meer energie en balans

Je hebt geleerd hoe je beter naar je lichaam en grenzen luistert. Je kunt je energie beter verdelen, waardoor je niet meteen over je grenzen gaat zodra je weer aan het werk gaat.

Sterker in communicatie

Je weet hoe je het gesprek aangaat met je werkgever, de arbo-arts en instanties. Je voelt je zelfverzekerder en durft je behoeften en grenzen duidelijk aan te geven zonder schuldgevoel.

Rust en vertrouwen in de toekomst

De stress en onzekerheid maken plaats voor rust. Je hebt stappen gezet richting herstel en werk, op een manier die bij jou past. Hierdoor voel je je zekerder over de toekomst en je plek in het werkende leven.

Ervaringen van mijn klanten

Ik was heel angstig en ook enigszins depressief omdat ik geen toekomstperspectief voelde. Door alle afwijzingen op mijn lichamelijke beperking voelde ik mij minderwaardig. Ik wilde graag in mijn kracht staan met mijn lichamelijke beperking en van daaruit kijken naar nieuwe mogelijkheden qua werk en/of opleiding.

Linda is heel toegankelijk en open, ze vertelt ook over haar eigen situatie. In het gesprek kijkt ze steeds naar wat wel kan of mogelijk is. Ik voel me erg op mijn gemak bij haar.

Linda heeft mij geholpen om mijn cv te vernieuwen, mijn linkedIn profiel, een goede motivatie brief te schrijven en me over een drempel geholpen om een presentatie te houden. Dat vond ik eerst ondenkbaar en doodeng. Maar het ging super goed en ik vond het zelfs leuk om te doen. Ook heeft zij mij gestimuleerd om vrijwilligers werk te doen. Dit zag ik totaal niet zitten. Toch heeft het mij heel erg ver gebracht.

Ik heb geleerd om mij niet te laten belemmeren door mijn lichamelijke beperking. Maar echt te gaan voor die banen waar ik echt affiniteit mee heb. Dat is heel belangrijk voor mij.

Ik ben nu uitgekomen op een functie die echt bij mij past. Waar ik blij van word! En ik vergeet mijn lichamelijke beperking grotendeels als ik doe waar ik blij van word. Ik heb weer zelfvertrouwen, doe mee in de maatschappij en ik heb zicht op betaald werk in combinatie met een nieuwe opleiding. Super fijn!

– Sasja (47 jaar)

Waarom is begeleiding noodzakelijk tijdens het re-integratieproces?

Re-integratie gaat niet alleen over terugkeren naar je werk, maar ook over het vinden van een gezonde balans tussen werk en herstel. Het kan moeilijk zijn om de juiste keuzes te maken en tegelijkertijd je grenzen te bewaken. Begeleiding helpt je om dit proces met vertrouwen en inzicht te doorlopen. Zo kom je niet alleen terug aan het werk, maar word je ook sterker en veerkrachtiger.

Ervaring en expertise

Ik weet uit ervaring wat het betekent om in re-integratie te zitten en wat er nodig is om terug te keren naar werk. Ik combineer mijn persoonlijke ervaring met professionele kennis om jou effectief te begeleiden.

Begeleiding op maat

Iedere situatie is anders. Daarom bied ik begeleiding die specifiek is afgestemd op jouw situatie. Zo kun je je herstel in je eigen tempo doormaken, zonder onnodige druk.

Duurzame terugkeer naar werk

Mijn focus ligt op een langdurige werkhervatting. We zorgen er samen voor dat je met vertrouwen en balans weer volledig aan het werk kunt, zonder opnieuw uit te vallen.

Het grootste eindresultaat voor jou

Na ons traject heb jij de regie over je werk en herstel terug. Je hebt een gezonde balans gevonden tussen werk en privé, waardoor je je energie beter kunt verdelen en je weer werkplezier ervaart. Je herkent je grenzen, zorgt goed voor jezelf en creëert ruimte om je werk in de juiste dosering op te pakken.

Met meer zelfvertrouwen kijk je naar de toekomst. Je weet welke keuzes bij jou passen en hebt de tools om de juiste stappen te zetten richting een duurzame werkhervatting en een prettiger leven.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een betere balans en werkplezier? Neem contact met me op en begin aan jouw reis naar een sterker, veerkrachtiger werkleven.

Ervaringen van mijn klant

 

Ik zit met overspannenheidklachten thuis. Ben al wel aan het opbouwen. Zit in een ongezonde werksfeer. Wil graag een andere baan maar weet niet goed welke andere baan bij mij past. Twijfel over mijn capaciteiten en schooltijden kunnen werken houden mij in de baan waar ik al 15 jaar in zit. Wellicht kun jij iets voor mij betekenen?

Het resultaat van het coachtraject is, dat is dat ik helder heb waar mijn droombaan aan moet voldoen. Waar mijn kracht ligt en wat mijn werkvoorwaarden zijn. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen, doordat het accent is gelegd op wat ik goed kan ik combinatie met positieve feedback van mijn familie, vrienden, collega, werkvoorwaarden en waarden en het dankbaarheidsdagboek.

Ik heb inzicht gekregen in mijn huidige baan, waarom ik het werk zo leuk vind, maar dat de werkvoorwaarden niet helemaal matchen met mijn behoeften.

Door mijn toegenomen zelfvertrouwen en kennis, zet ik stappen om mijn huidige baan meer aan te laten sluiten op mijn waarden. Aan de andere kant is er ook het besef dat ik mijn kwaliteiten ook tot zijn recht kan laten komen in andere toekomstige banen waarin ik meer voor een ander kan betekenen.

Doordat ik weet wat voor mij van belang is, zie ik meer mogelijke werkplekken waar ik tot mijn recht kan komen. Hierdoor ben ik gemakkelijker in staat om mijn huidige baan los te laten en uit te kijken naar mijn toekomstige nieuwe baan. En dit geeft energie!

– Kim (39 jaar)

Een 2e spoortraject

Als je langdurig ziek bent kan het een uitdaging zijn om weer aan  het werk te komen. Soms is terugkeer naar je oude functie niet mogelijk of onzeker. Dit kan voelen als een grote verandering, omdat je naar ander iets gaat kijken dan wat je vroeger deed. Probeer het ook als een belangrijke kans te zien. We gaan samen onderzoeken waar je goed in bent en wat voor werk je wel kunt doen.

Het traject bestaat uit meerdere fases:

  • de persoonsgerichte fase
  • de arbeidsmarktorientatiefase
  • de werkgerichte fase

Duur: 9 maanden

Kosten: betaald door werkgever en valt onder de Wet verbetering poortwachter (WVP).

Samenwerken voor sterke re-integratie

Ik geloof dat re-integratie het beste werkt als we de juiste krachten bundelen. Daarom werk ik samen met drie gespecialiseerde re-integratiebureaus die allemaal hun eigen expertise hebben. Zo zorgen we ervoor dat jij de begeleiding krijgt die écht bij jou past.

Na afloop van een tweede spoortraject heb je:

  • Een realistisch en haalbaar perspectief op je loopbaan
  • Inzicht in je talenten, belastbaarheid en mogelijkheden
  • Een passende nieuwe baan, stage of werkervaringsplek gevonden
  • Je netwerk vergroot en effectief leren inzetten
  • Sollicitatievaardigheden ontwikkeld en zelfvertrouwen opgebouwd
  • Mogelijke opleidings- of omscholingskansen benut
  • Overwogen of zelfstandig ondernemerschap een optie is
  • Een goed onderbouwd dossier voor de WIA-beoordeling indien nodig
  • Duidelijkheid over jouw plek op de arbeidsmarkt en vervolgstappen

Dynamisch Bureau

Dynamisch Bureau helpt medewerkers en teams om hun talenten te ontdekken en te benutten, met begeleiding in talentmanagement, outplacement, re-integratie en coaching.

Binnen onze samenwerking richt ik mij op UWV-trajecten Werkfit maken en Naar werk, waarbij ik mensen begeleid naar duurzaam en passend werk.

Een traject wordt volledig vergoed door het UWV, mits je een Ziektewet-, WIA-, WAO-, Wajong- of WW-uitkering hebt en hiervoor in aanmerking komt. 

Wat houdt dit in?
Werkfit maken: begeleiding om weer klaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Denk aan zelfvertrouwen, belastbaarheid en sollicitatievaardigheden.
Naar werk: actieve ondersteuning bij het vinden van een baan die past bij jouw talenten en mogelijkheden.

 

Veelgestelde vragen

Waarom is begeleiding noodzakelijk tijdens het re-integratieproces?

Begeleiding is essentieel omdat het je helpt om het re-integratieproces op een gecontroleerde en veilige manier te doorlopen. Het geeft je de juiste tools om je werk en herstel in balans te houden en voorkomt overbelasting. Zonder begeleiding kan de kans op terugval groter zijn.

Hoe kan begeleiding mijn terugkeer naar werk vergemakkelijken?

Begeleiding zorgt ervoor dat je niet alleen je werkherstel op een gestructureerde manier aanpakt, maar ook leert hoe je je grenzen kunt bewaken. Dit voorkomt uitputting en zorgt ervoor dat je met meer vertrouwen terugkeert naar je werk.

Wat zijn de voordelen van persoonlijke begeleiding in mijn situatie?

Persoonlijke begeleiding is op maat gemaakt voor jouw unieke situatie. Het biedt gerichte ondersteuning bij het vinden van een balans tussen werk en herstel, en helpt je om specifieke obstakels die je tegenkomt te overwinnen.

Hoe lang duurt het voordat ik volledig ben gere-integreerd?

De duur van het re-integratieproces is afhankelijk van je persoonlijke situatie en het tempo waarin je herstelt. Begeleiding helpt om het proces te versnellen door je te ondersteunen bij elke stap, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de tijd die nodig is.

Kan begeleiding ook helpen als ik moeite heb met de communicatie met mijn werkgever?

Absoluut. Begeleiding kan je helpen om effectief te communiceren met je werkgever en collega’s, zodat je jouw behoeften en grenzen duidelijk kunt maken. Dit draagt bij aan een soepele en succesvolle terugkeer naar je werk.

Kan ik ook bij je terecht voor een UWV-traject?

Ja, ik bied de volgende modules aan:

  • Module Werkfit
    Deze module helpt bij het versterken van de arbeidsfitheid van de werknemer door middel van werkervaring, training en het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om weer aan het werk te gaan.

  • Module Naar Werk
    Gericht op het vinden van een nieuwe baan. Deze module biedt ondersteuning bij het zoeken naar werk, solliciteren en het ontwikkelen van vaardigheden om succesvol aan het werk te komen.

Ik adviseer je om bij je begeleider van het UWV navraag te doen of je in aanmerking komt voor een traject.

 

Moet ik een re-integratietraject zelf betalen?

Nee, je hoeft het re-integratietraject niet zelf te betalen als je in de ziektewet zit en recht hebt op een uitkering. In veel gevallen wordt het traject gefinancierd door het UWV of je werkgever, afhankelijk van de situatie. Het UWV kan bijvoorbeeld begeleiding bieden via verschillende re-integratiemodules, die in veel gevallen vergoed worden.Wie bgetaa

Zet vandaag de eerste stap, want re-integreren hoef je niet alleen te doen.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar meer energie, balans en werkplezier?
Wacht niet langer en zet meteen de eerste stap naar jouw herstel en uiteindelijk een leuke job.